От Нас

Ние сме две момичета, които не живеят с мисълта, че знаят всичко. Живеем с любовта към фолклора и се опитваме да го облагородим. Създадохме сайта, за да предадем тази любов и на вас. Той не е съюз, не е организация, не е формация. С него, имаме за цел да разпространяваме фолклора и той да бъде достъпен за повече хора и най-вече- младото поколение, за което интернет е основният източник на информация.

Ние сме две момичета, които може да не знаят всичко, но не се притесняват да питат, онези, които знаят. Затова, сърдечно благодарим на всички наши приятели и колеги, и на онези, които без да ни познават ни се довериха и помогнаха! Благодарим за отделено време, сърцатата работа и …. любовта ви към фолклора! С ваша помощ успяхме да създадем една базова информация, която ще продължим да допълваме и развиваме. На нейна основа, периодично ще те срещаме, теб читателю, с професионалните и личните успехи на творците, под формата на интервюта. Ще намерите: регистър на изявените фолклорни оркестри, ансамбли, хорове и др., календар с фолклорни събития, статии с фолклорни любопитни факти, както и набор от интересни народни носии в България.

Водещото в сайта ни, ще бъде опитът да дадем гласност на адекватна критика – глас на тези, които имат какво да кажат, за да изградим една конкурентна и качествена фолклорна среда.

Всички вие мили хора, които сега отваряте за първи път този сайт, вече сте на крачка да се влюбите неизлечимо в българската магия наречена „фолклор“.

Всички вие, които редовно посещавате сайта ни, сте разбрали, че това което четете е направено с много сърце и любов към всички онези хора раздали се и раздаващи се докрай в развитието на песента, танца и музиката.

Всички вие, на които не Ви е харесал, благодарим, че сте ни посетили и се надяваме да ни дадете адекватна критика, върху която да поработим. (megdanabg@abv.bg)


Тъй като много талантливи хора са отдали живота си на изследването на фолклора ни, основата за създаването на сайта е базирана на достоверни източници:

Музикално фолклорни диалекти в България – автор Елена Стоин. Издател: Институт за изследване на изкуствата, БАН 1981 г.

Български народни носии – автор Веска Борисова, Анита Комитска. Издател:Национален етнографски музей при БАН 2005г.

„Български народни танци от Северозападна и Средна Северна България“- автор Красимир Петров: Издател: Славена

„Български народни танци от Средна Западна България“- автор Красимир Петров: Издател: Славена

„Български народни танци от Тракия“ – автор Красимир Петров: Издател: Славена

„Български народни танци от Добруджа“ – автор Красимир Петров: Издател: Славена

„Български народни танци от Пирин“ – автор Красимир Петров: Издател: Славена

Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци (1951-2001 година) – автор Красимир Петров: Издател: Славена

„Приносът на българските хореографи за сценичното пресъздаване на народните танци“ (втора част) – автор Красимир Петров: Издател: Славена

Интернет източници:
http://theodosiispassov.com
https://ubc-bg.com
https://www.marica.bg
https://www.sofialive.bg

https://www.wikipedia.org
http://www.pirinfolk.com
https://school.misterj.eu
https://www.balgarskaetnografia.com