Народни Носии

20 май 2019

Празнична женска носия – с. Желязково, Грудовско

Съставни части: риза (кошуля), сукман (чукман), пояс (поас), престилка, връхни дрехи (касак), калци, калцуни, кожени обувки (кондури).

Прическа и забраждане: косата е сплетена на множество дребни сплитки (четен брой); на върха на главата чрез подбрадник се закрепва малка червена шапка с пришити дребни монети в предната част по ръба. Невестинската забрадка (прябор) – двуплата домашно тъкана кърпа, с украса в единия край, прегъва се така че орнаментираният край да остане в една част покрай ухото и гърба.

Накити: метален прочелник, надушни висулки, гердан, колан, гривна, пръстен.


Обредна моминска носия на лазарка – с. Козичано, Поморийско

Съставни части: риза, сукман (върхам), колан, две престилки, елече, кожени обувки (калеври).

Прическа и забраждане: косите, сплетени на една сплитка се прибират в малка вълнена шапчица с подбрадник. Тя се пристяга с щампована цветна кърпа, върху нея се слага забрадка от тъкан фабричен плат, завързана отзад на врата. Украсата от двете страни на главата се допълва от много китки от петльови пера, висулки и китки от цветни конци, мъниста и пайети, а отзад се поставя косичник.

Накити: монетен подбрадник, монетен нагръдник, колан с пафти, мънистен гердан, гривни, пръстен, две дълги кърпи (месали), кръстосани на гърдите.


Зимна женска носия – с. Козичано, Поморийско

Съставни части: риза, двуделен сукман, колан, връхна дреха (кича), чорапи, цървули.

Прическа и забраждане: косата, сплетена в една сплитка, се навива на кок на тила и се покрива с тънка бяла кърпа, върху нея се увива около главата, гърдите и раменете голяма кърпа (месал). Върху месала се слага превезка с краища, вързани отпред на челото.


Празнична носия на млад мъж – с. Козичано, Поморийско

Съставни части:  риза, гащи (потури), пояс, горни дрехи (елече и антерия), връхна дреха (каплама), чорапи, кожени обувки, кожен калпак с китка.


Невестинска носия – с. Българи, Малкотърновско

Съставни части: риза, три сукмана (църн гриж), пояс, престилка (престел`ка), наръкавници (ръкавички), връхна дреха (касак), чорапи, кожени обувки (кондури).

Прическа и забраждане: косата е сплетена в две сплитки с начало зад ушите и спуснати по гърба. На темето се поставя венче от липова кора, обточено с разноцветни конци и спускащи се на редове монетки и мъниста. Кърпата за глава е от домашно изработен копринен плат, двуплата, с плътни червени ивици по краищата, прегънат в единия край и със свободно пускащи се по гърба и раменете краища.

Накити: игла за забрадка, гердан, нагръден накит (амайлия), колан с пафти.


Празнична мъжка носия – с. Българи, Малкотърновско

Съставни части: риза, гащи (потури), пояс, горни дрехи (кябурче, хабица), връхна дреха (хабица), престилка (книката престилка), навуща, върви кожени обувки (калеври.)

Коментарите са затворени.