„Гайда аваси“ – Петричко хоро

14 юни 2019

Щом се влюбим в народните танци, започва едно постоянно изучаване на различни хора – различни по област, размер, бързина и най-вече – сложност. Ако обаче погледнем назад във времето или отворим една от първите книги с описани хора, ще разберем, че стъпките всъщност са били доста прости!

Ето такъв пример е хорото „Гайда аваси“ – обичано от всички, започващо в бавно темпо, постепенно се ускорява до умерено бързо и танцува се и от мъже и от жени.

Знаете ли, че по отношенение на хореографския текст и форма то спада към групата на популярните български прави хора, срещани в цялата страна. Изпълнява се в характерния местен стил, със специфична орнаментика и вътрешно състояние – тържественост, показност и същевременно дълбока вглъбеност в себе си, което определя и облика на петричкия танцов диалект.

„Гайда аваси“ се възприема от местното население, като много, много старо хоро и се нарича още „стартцко“, „чорбаджаийско“. Хореографският му текст, начинът на изпълнение и многовариантността му, както и вътрешното състояние, изразяващо мъдрост и достолепие, го правят популярно и обичано.

За „Гайда аваси“ е характерно, че се играе на различни мелодии, както и на различен музикален съпровод – зурни, гайда и на песен.

Сега ще ви представим едно от хората в книгата „ Танцовият фоклор на Петрич“ на Николай Цветков.
Слъд дъглогодишни наблюдения и проучвания, роденият в град Петрич хореограф и педагог проф. Цветков, пише за хорото: „ Гайда аваси се играе в характерния местен танцов стил, със специфична орнаментика – редуване на малки и дълбоки пружинки, на отворени и полуотворени свивки със завъртяно бедно навън или навътре, с подчертано самочувствие, показност и същевременно дълбока вглъбеност в себе си. Водача на хорото върти кърпа в дясната си ръка и прави различни импровизации с нея – поставя я на рамо, на коляно, върти я наляво и надясно.
„ Гайда аваси“ е любимо хоро на петричани и се изпълнява на различни поводи.“


Оставете коментар:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *